10 Tips om energie te besparen

Energie besparen

Energie besparen, het lijkt wel een nieuwe hype. De laatste decennia is men zich steeds bewuster geworden van de schade die de mensheid eigenlijk aan het milieu aanricht.  Daarom willen veel mensen minder energie verbruiken, omdat we er ook steeds minder van hebben. En het scheelt natuurlijk ook aan kosten, dus het is dubbel voordelig. Het is een alternatief voor het zelf opwekken van energie, bijvoorbeeld met dunne film zonnepanelen. Veel mensen weten echter niet zo goed hoe ze energie moeten besparen, of vinden het moeilijk om toe te passen in hun leven. Voor al deze mensen zal ik vandaag de tien ultieme energie bespaar tips op een rijtje zetten.

1. Besparen tijdens het wassen
Zoals je misschien wel weet kost wassen een hoop energie en water. Erg slecht voor het milieu dus, en bovendien voor je portomonee. Toch kun je dit impact verminderen door bijvoorbeeld op een lage temperatuur te wassen. Tien graden lager wassen maakt al een groot verschil. Was ook alleen als de trommel helemaal vol is

2. Verwissel je oude pc voor een laptop
Tegenwoordig kunnen laptops alles wat pc’s ook kunnen. En laptops gebruiken een stuk minder energie dan pc’s, bovendien zijn ze ook nog een stuk handiger om overal mee naar toe te nemen. Plus, ze zijn vaak ook wat goedkoper dan een pc waar je het toetsenbord en beeldscherm nog apart bij moet kopen

3. Gooi de onnodige apparaten weg
Wat we hiermee bedoelen zijn apparaten als die ongebruikte laptop, die tweede koelkast, of je droger. Je hebt echt geen droger nodig, een waslijn werkt ook prima. En alhoewel een tweede koelkast inderdaad handig kan zijn is het ook een enorme energievreter waar je zonder kan.

4. Maak het niet te koud
Je koelkast en vriezer moet je niet te koud zetten. Een koelkast hoeft niet kouder dan 6 graden en een vriezer doet het prima op -18 graden. Zorg er ook voor dat je ze altijd goed sluit zodat er geen kou kan ontsnappen. En zet nooit warm eten in de koelkast of vriezer, laat het eerst tot kamertemperatuur afkoelen, dit scheelt erg veel energie.

5. Houd je thermostaat in de gaten
Probeer de thermostaat zo laag mogelijk te houden. Dit betekent dat je eerst een trui pakt voordat je de temperatuur omhoog gooit terwijl je en t-shirt aan hebt. Je moet natuurlijk ook geen kou gaan zitten lijden, dus houd de temperatuur laag maar je moet nog wel comfortabel zijn. En zet de thermostaat sowieso lager als je naar bed gaat of als er niemand thuis is.

6. Je huis laten isoleren
Dit zal zoveel schelen qua kosten aan je verwarming. Een goede isolatie maakt een enorm verschil omdat er minder warmte zal onstnappen en dus hoeft je verwarming niet zoveel energie te verbruiken. Isoleer dus alle ramen, vloeren en daken, vergeet vooral de zolder niet.

7. Doe die lichten uit!
Dit heb je je moeder of vader vroeger best een paar keer horen zeggen. Maar ze hadden wel gelijk, het is erg belangrijk om de lichten uit te doen wanneer je een kamer verlaat. Lichten aan laten staan is zonde van de energie. Er is geen makkelijkere manier om energie te besparen. Overweeg ook om spaarlampen in je huis te brengen, scheelt ook weer wat energie.

8. Ook die elektrische apparaten moeten uit
Laat apparaten nooit op stand-by staan wanneer je ze niet gebruikt. In stand-by stand kunnen sommige apparaten nog steeds 80% van het originele energieverbruik verbruiken. Ook moet je apparaten opladen tot ze vol zijn en niet langer, dit verbruikt stiekem ook nog energie.

9. Warm water besparen
Behalve met de wasmachine zijn er nog meer manieren om warm water te besparen en dus energie. Laat als eerste nooit de kraan zomaar lopen als het niet nodig is. Ook kun je beter douchen dan een bad nemen. Als je dan ook nog korter doucht bespaar je helemaal veel energie. Ook bestaan speciale douchekoppen die energie besparen, misschien het proberen waard.

10. Besparen tijdens het koken
Gebruik als eerste niet meer water dan nodig is, het kost allemaal energie om dit water om te warmen. Houd ook de deksel zoveel als mogelijk op de pan, de warmte kan dan minder ontsnappen en dus heb je minder energie nodig.

Dit waren ze dan, tien tips om energie te besparen. Ze zijn niet al te moeilijk dus er moet er in ieder geval één bij zitten die je kan gaan gebruiken in jouw leven. Dus reken erop dat je een paar veranderingen gaat maken. Ik weet zeker dat ook jij dit kan. Ik wens je veel succes met deze tips en vertrouw erop dat het helemaal goed komt.

Geef een reactie