10 Tips om te leren schilderen met acrylverf

Leren acrylverf schilderen

Wil je leren schilderen met acrylverf, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Dan vind je in deze blog de nodige informatie. Je leert namelijk 10 tips welke je kunt toepassen tijdens het schilderen met acrylverf. Hierdoor wordt het schilderen niet alleen eenvoudiger, maar ook nog eens veel leuker. Zo leer je onder andere iets over het kleuren mengen, verdunnen van acrylverf en het verwijderen ervan. Daarnaast leer je natuurlijk ook een aantal algemene tips welke voor elke verfsoort wel van toepassing zijn.

Schilderen met acrylverf tips

Hieronder de 10 tips welke het acrylverf schilderen een stuk eenvoudiger zullen maken:

 1. Schildersbenodigdheden: naast penselen, acrylverf en een palet zijn er nog meer schildersbenodigdheden welke het schilderen een stuk eenvoudiger maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schildersezel waarop je het schilderij kunt neerzetten. Zo kun je staand de mooiste schilderijen maken.
 2. Acrylverf verdunnen: je kunt acrylverf verdunnen met water, maar ook met een medium. In dit geval is het verstandig om eerst te verdunnen met water, want een medium heeft soms bijwerkingen.
 3. Kleuren mengen: kleuren mengen op het palet of gewoon op het doek? Dan kun je het beste een paletmes gebruiken om vloeiende overgangen te creëren.
 4. Acrylverf verwijderen: vaak is water niet genoeg en heb je andere middelen nodig. Zo kun je voor het verwijderen ook bijvoorbeeld wasbenzine gebruiken.
 5. Droogtijd acrylverf: zoals je misschien al weet heeft acrylverf een snelle droogtijd. Dit kan handig zijn als je meerdere lagen over elkaar wilt schilderen. Echter is het niet altijd handig en dan kan je de droogtijd verlengen met een medium.
 6. Acrylverf niet laten opdrogen: wanneer je acrylverf laat opdrogen wordt het keihard en onbruikbaar. Het is daarom verstandig om eerst het palet/bordje te bevochtigen, want dan droogt de acrylverf niet zo snel. Na het schilderen kun je de resterende verf in de koelkast zetten.
 7. Gesso gebruiken: soms maken kunstschilders gebruik van een gesso, welke je voor het schilderen aanbrengt op het doek. Hierdoor blijft de verf beter hechten en is de ondergrond straks niet meer zichtbaar.
 8. Vernis: schilderij klaar? Dan kun je deze gaan vernissen. Hierdoor worden de kleuren feller en de levensduur van het schilderij neemt toe.
 9. Effecten: met acrylverf kun je leuke effecten creëren als je nieuwe technieken gaat gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het druppelen van acrylverf op het doek.
 10. Pauze nemen: een schilderij is vaak niet in één dag klaar en daarom moet je soms even pauze nemen. De volgende dag heb je vaak weer genoeg motivatie en inspiratie om het schilderij af te ronden.

One thought on “10 Tips om te leren schilderen met acrylverf

 1. Ik wil met acrylverf gaan werken op een houten plank. Is het dan nodig om eerst met een gesso te werken zoals bij werken op canvas? Of volstaat een grondverf op waterbasis ook om de plank eerst mee voor te bewerken?

Geef een reactie