10 tips om een geschikte tuinslang te kiezen

tuinslang.sproeier

Tuinslangen in alle maten en soorten

Wie thuis een tuin heeft, kan er niet omheen: je moet regelmatig de bloemen, planten en grasperken besproeien. Daarvoor heb je een geschikte tuinslang nodig. Maar ook je auto wassen of het zwembadje van de kinderen vullen, vereist een tuinslang. Naast de slang zelf moet je ook nog een heleboel accessoires aanschaffen: een sproeikop, een haspel, een slangstuk voor de aansluiting op de waterkraan, eventueel een Y-koppelstuk zodat je twee slangen kunt gebruiken, en dergelijke meer. In dit artikel geven we enkele tips voor het kiezen van de meest geschikte tuinslang.

tuinslang.sproeier

Tips voor de keuze van een tuinslang

  • Vraag je in de eerste plaats af hoe lang de flexibele tuinslang moet zijn. De lengte van je tuin en de afstand tot het waterkraantje zullen wat dit betreft bepalend zijn. Indien je de flexibele tuinslang ook gebruikt om je auto te wassen, controleer dan eveneens de benodigde lengte. De meeste slangen zijn verkrijgbaar in lengtes van 7,5 tot 50 meter.
  • Houd rekening met eventueel drukverlies bij een lange tuinslang. De diameter van een tuinslang wordt meestal uitgedrukt in inch (1 inch = 2,54 cm). De meest gebruikte tuinslangen hebben een diameter van 1/2 inch (ongeveer 13 mm). Indien je echter een lange tuinslag gebruikt die voldoende wateropbrengst moet kunnen leveren, kies je best een slang met een diameter van 5/8 inch (15 mm) of 3/4 inch (19 mm).
  • Bekijk ook op voorhand of de tuinslang bestand is tegen warm water en welke maximale druk deze kan verdragen. Dit hangt af van het materiaal waaruit de flexibele tuinslang is vervaardigd en hoe dik dit materiaal is. Deze maximale druk wordt uitgedrukt in bar, bijvoorbeeld 22 bar bij een slang met een diameter van 13 mm.
  • Om de planten en bloemen op een balkon of een voortuin water te geven, is een spiraalslang erg handig. Deze kun je uitrekken tot de gewenste lengte. Na gebruik veert de slang door de trekkracht van de spiraal weer terug.

Kies de juiste slangkoppelingen en slangstukken

Welke slangkoppelingen en slangstukken je moet kiezen, hangt af van de diameter van de tuinslang. Hieronder enkele tips.

  • Een slangstuk dient om het uiteinde van de slang te kunnen aansluiten op een waterkraantje, een sproeipistool of een tuinsproeier. Er bestaan slangstukken met een waterstop. Als je een dergelijk slangstuk loskoppelt van bijvoorbeeld een tuinsproeier, hoef je niet eerst de waterkraan dicht te draaien.
  • Met een koppelstuk kun je meerdere slangen met elkaar verbinden. Het is ook mogelijk om een driewegkoppeling of Y-koppeling te gebruiken, zodat je de waterstroom kunt verdelen over twee verschillende slangen. Je kunt eveneens Y-stukken met kraantjes aanschaffen, waarbij je één van de uitgangen van het Y-stuk kunt afsluiten als dit nodig is.

Verschillende soorten watersproeiers

Je hebt bij tuinslang-verkoper een ruime keuze uit diverse soorten watersproeiers. Hierna enkele tips om het geschikte sproeisysteem te vinden.

  • Met een pulserende cirkelsproeier of sectorsproeier is het mogelijk om een cirkelvormig gebied of een deel daarvan (een sector) met water te besproeien. De waterstroom komt pulserend uit de spuitmond van de sproeier. Met behulp van een instelring kan de grootte van de sector ingesteld worden (bijvoorbeeld vanaf 25° tot 360°). Met een zwenksproeier besproei je een rechthoekig gebied. Een zwenksproeier plaats je horizontaal op de grond. Het water komt uit vele spuitmondjes in de sproeier, die de waterstralen van links naar rechts en terug doet zwenken. Een telescopische sproeier is handig als je een planten- of bloembak waar je niet zo goed bij kunt, water moet geven. Dankzij een uitschuifbare handgreep kun je met de sproeikop gemakkelijk bij alle plaatsen komen die buiten handbereik liggen. Om zelf je tuin te besproeien, kun je een sproeipistool of een sproeistuk gebruiken, dat je met de hand bedient.
  • Gebruik een watertimer en je vergeet nooit meer om de waterkraan dicht te zetten! Je vindt in de handel zowel analoge als digitale watertimers. De digitale watertimers zijn vaak programmeerbaar. Op die manier kun je je tuin automatisch laten besproeien op de dagen en de uren die je vooraf hebt ingesteld.

Tips voor het opbergen van tuinslangen

Een tuinslang kun je natuurlijk gewoon oprollen en in een hoekje wegleggen, maar er bestaan gebruiksvriendelijke opbergsystemen die weinig plaats in beslag nemen.

  • Een tuinslanghaspel is een handig hulpstuk om een tuinslang op te bergen. Er zijn vele uitvoeringen van een tuinslanghaspel, waaronder een slanghaspel op wieltjes. Een verrijdbare slanghaspel kun je erg gemakkelijk verplaatsen en vervoeren.
  • Een muurhaspel of wandbox wordt vast aan de muur bevestigd. Om je tuin te besproeien trek je de slang uit de haspel tot de gewenste lengte. Na het sproeien geef je een korte ruk aan de slang, waarna deze automatisch terug oprolt. De wandbox is zwenkbaar over 180° en dat maakt dit systeem erg gebruiksvriendelijk.

Bij een flexibele tuinslang denk je in de eerste plaats aan het besproeien van planten en grasperken. Een tuinslang wordt echter ook veel gebruikt om allerlei zaken schoon te maken, denk maar aan het reinigen van de auto en het afspuiten van terrastegels, muren enzovoorts. Dit soort toepassingen vereist weer speciale accessoires die je kunt vinden in de handel. Voor het wassen van de auto is het mogelijk om allerlei types wasborstels aan te schaffen, die aangesloten kunnen worden op de tuinslang. Om op heel warme zomerdagen een verfrissende douche te nemen in je eigen tuin, bestaan er verplaatsbare tuindouches die je eveneens op de tuinslang kunt aansluiten. Je merkt het: een tuinslang is een veelzijdig hulpmiddel, dat je voor allerlei toepassingen waarbij je water nodig hebt, kunt gebruiken!

2 thoughts on “10 tips om een geschikte tuinslang te kiezen

  1. Het is mij vaak een doorn (haha) in het oog in de tuin: een niet of slecht opgerolde tuinslang. Het ziet er vaak toch een beetje rommelig uit. Nooit geweten dat je ook automatische oprolsystemen hebt, wat handig. Die tip neem ik mee!

  2. Kijk goed wanneer je een haspel nodig hebt hoe veel meter slang je er mee kan oprollen. Daarnaast is het inderdaad handig om te kijken hoe flexibel de slang is. Vaak denk je dat je aankoop wel prima is, maar ook ik ben de mist ingegaan met mijn aankoop. Gelukkig kan ik hem omruilen!

Geef een reactie