10 tips om de juiste coax kabel aan te schaffen

coax-kabel

Met een coax kabel kun je zo ongeveer de hele wereld verbinden. Bij het aanschaffen van een coax kabel moet je echter wel op de volgende zaken letten:

1. Check de vorm. Past de connector op de aansluiting in de muur, dan wel in het apparaat?
2. Is de kabel geschikt voor gebruik buiten? Wordt de coax kabel ook buiten gebruikt, kies bij een satellietschotel altijd een coax kabel met een hoge afscherming en voor buitengebruik geschikt door een goede mantel.
3. Ruis of storing zoveel mogelijk voorkomen? Gebruik dan ferrietklemmen, vast aan de kabel of los erbij.
4. Heb je meerdere aansluitingen nodig? Zo ja, bedenk welke hulpstukken er nodig zijn om alles vlekkeloos te laten verlopen? Denk bijvoorbeeld aan een splitter.
5. Check de lengte van de ruimte. Kun je een grotere afstand overbruggen tussen kabels dan wel aansluitingen en wordt de kwaliteit dan niet minder? Een versterker kan dit probleem oplossen.
4. Kies de juiste lengte. Hoe lang moet de kabel zijn? Dat kan behalve van de afmetingen van de ruimte afhangen van het aantal aansluitingen.
7. Werkt jouw digitale decoder eigenlijk wel met een coax kabel?,
8. Problemen met de beeldkwaliteit? Controleer de coax kabel op beschadigingen van met name de connectoren.
9. Maak je gebruik van een oude kabel? Dat kan tot verlies van beeldkwaliteit leiden. Een nieuwe coax kabel is niet duur en beperkt onderhoudskosten.
10. De coax kabel en de connectoren ervan bepalen de beeldkwaliteit. Wees niet te zuinig, maar koop meteen een coax kabel van goede kwaliteit.

Coax kabel

Een coax kabel is opgebouwd uit vrij kostbaar materiaal. Het begint met een koperen draad met een aluminium omhulsel. Dat wordt weer door dikker koper omhuld en dan komt er nog een buitenmantel om heen. Deze laatste zorgt ervoor dat het binnenste gedeelte beschut wordt tegen vocht en vuil. Het zorgt er tevens voor dat er geen stoorzenders kunnen optreden, maar daarover zo dadelijk meer. De coax kabel leidt de signalen voor zowel tv als radio naar de apparatuur en zorgt, in principe, voor een goede ontvangstkwaliteit. Let bij aanschaf vooral op de maat van de stekker, want anders past hij niet en dat zorgt voor irritatie. Een andere vraag is of je voor ferrietkernen kiest of niet. Een ferrietkern of een extra ferrietsluiting dragen bij aan een betere ontvangst. Minder storing dus.

Welke kabel?

Voor een doorsnee tv of radio voldoet een 7 mm doorsnee coax kabel prima. Als de kabel over een grotere afstand getrokken wordt, kan er storing ontstaan. Dat kan door inwerking van buitenaf, bijvoorbeeld door sterke zenders bij buren of zelfs door de G4 aansluiting van de iPhone, ontstaan. Om dit te voorkomen, kun je een coax kabel nemen met een hoge afscherming. Deze afscherming wordt in Db uitgedrukt. Zo heeft de F-connector coax kabel van Valueline een afscherming van 70 Db, terwijl de coax kabel Fekab9 van Hirschmann zelfs tot 95 Db afschermt, ook voor G4. Zo’n kabel kan tussen 1,5 en 20 meter aan lengte variëren. Een tweede hulpmiddel zijn de zogenoemde ferrietklemmen. Dit zijn een soort doosjes die je aan de uiteinden van de kabel bevestigd. Ze zorgen ervoor dat storingen geen invloed hebben op de kabel en zodoende dus ook niet op de ontvangst. De klemmen moeten zo dicht mogelijk bij het apparaat geplaatst worden, zodat ze optimaal kunnen functioneren.

Afstand overbruggen

Je kunt met een coax kabel een grote afstand overbruggen. De meeste huizen hebben één tv- en radio-aansluiting. Maar vaak zijn er meer ontvangers in huis te vinden. Denk aan een tv op de slaapkamer of op de kamers van de kinderen. Je hebt de coax kabel nodig om zenders te kunnen ontvangen. Hier komt de coax splitter om de hoek kijken. Je kunt splitters kopen met twee of meer poorten. De Hirschmann Coax Splitter DPO2104 heeft bijvoorbeeld 2 poorten, terwijl de DFC 0741 van het zelfde bedrijf 4 poorten biedt. Een poort staat gelijk aan een aansluiting. Wil je bijvoorbeeld direct bij de ingang 3 apparaten aansluiten, dan kan dat met behulp van de König coax splitter. Let bij de aanschaf op of een splitter retourgeschikt is. Vanaf de poort trek je een coax kabel naar ieder apparaat afzonderlijk en op die manier kun je overal kijken en/of luisteren. Probleem bij het gebruik van een splitter is wel dat, mocht de afstand tot het apparaat meer dan 5 meter zijn, er ook een signaalversterker nodig kan zijn. Zo is de Coax Versterker – Technetix-Tratec – FRA-748/D retourgeschikt en ondersteunt hij het signaal naar meerdere ontvangers. Overigens zij opgemerkt dat een versterker geen interferentie – slechte beeldkwaliteit – oplost.

Digitale tv

Bij digitale ontvangst heb je in principe geen coax kabel meer nodig, aangezien het kastje via een scartverbinding aan de tv wordt aangesloten. Toch is dat niet altijd en overal het geval. Zeker de oudere decoders hebben wel degelijk een coax kabel nodig voor de aansluiting. Dat kan ook het geval zijn bij interactieve tv. Verder geldt dat bij een schotel de aansluiting via een coax kabel plaats vindt. Belangrijk voor een optimale ontvangst is dan ook dat je en de juiste kabel hebt, dat je waar nodig de uiteinden voorziet van ferrietklemmen en dat de kabel een hoog Db gehalte heeft.

Problemen

Zodra er problemen met de beeldkwaliteit ontstaan, heb je de neiging de helpdesk van de provider te bellen. Vaak is de eerste vraag die de helpdeskmedewerker stelt of je de coax kabel wilt controleren. Is hij goed aangesloten? Het kan dus simpeler. Heb je vaker last van slechte beeldkwaliteit – interferentie -? Koop dan of een nieuwe coax kabel met een hogere Db waarde of schaf ferrietklemmen aan, of eventueel zelfs beide. Dat geldt eens te meer als er sprake is van een oude kabel. Die kan ook zelf de oorzaak van de storing zijn. Het loont om een nieuwe coax kabel aan te schaffen. De Coax Kabel – 20 m – Technetix-Tratec – IH-20MKK heeft als voorbeeld een dubbele afscherming.

Buitengebruik

Wie een tv-schotel bezit, zal een coax kabel geschikt voor buitengebruik nodig hebben. Met de KOKA 799 B biedt Hirschmann een kabel met een lengte van 100 meter aan, die voorzien is van een viervoudige afscherming. Deze geldt tot 95 Db. Dankzij de PVC buitenwand is deze kabel tegen alle weertypes bestand. Dat geldt ook voor wat betreft de overdracht van het signaal. Uiteraard geldt altijd dat de invloed van het weer op de schotel de overdracht via de coax kabel beïnvloedt en dat bij een grotere afstand kwaliteit verloren gaat. Om dit tegen te gaan, kan de Coax Versterker – Technetix-Tratec – FRA-722NKK ondersteunend werk leveren. Dit type heeft maar liefst 4 connector female uitgangen, zodat er meerdere apparaten op aangesloten kunnen worden.

Optimaal plezier

Voor het optimaal kunnen genieten van tv- en radioprogramma’s is de kwaliteit van de coax kabel van belang. Koop daarom altijd een kabel die voorzien is van het Kabelkeurmerk (NL kabel goedgekeurd) en vraag, mocht je twijfelen, om advies.

Geef een reactie