10 Tips voor een goede uitvaart

Is een geliefde overleden of is de kans aannemelijk dat iemand er binnenkort niet meer zal zijn? Voorkom problemen tijdens en na de uitvaart. Gebruik deze 10 tips om ruzies te voorkomen binnen de familie.

 1. Crematie of begrafenis

Waar men vroeger standaard werd begraven na het overlijden, is dat tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Steeds vaker wordt er gekomen om gecremeerd te worden. In sommige gevallen, zodat de as in een ashanger gedragen kan worden. Hoewel de een niet beter is dan de ander, is dit wel iets waar over na gedacht moet worden.

 1. Locatie

Als je weet of iemand gecremeerd of begraven wordt, moet bepaald worden waar. Vaak worden overledenen begraven op het begraafplaats van hun gemeente. Wanneer iemand gecremeerd wordt, moet je nadenken of iemand zijn as uitgestrooid wil hebben en waar.

 1. Kosten uitvaart

Een uitvaart kan zo €6.500 kosten. probeer hier rekening mee te houden wanneer je dit aan het regelen bent.

 1. Stel iedereen op de hoogte

Stel iedereen op de hoogte van het overlijden. Dit wordt vaak gedaan met een rouwadvertentie of met rouwkaarten. Voor bedrijven en instanties is dit niet voldoende. Neem contact op met de bank, nutsbedrijven en verzekeringen.

 1. Erfenis

Een erfenis kan gezien worden als een laatste geschenk, maar kan over ruzies opleveren binnen de familie. De verdeling van een erfenis kan het beste tijdig geregeld worden. Door duidelijke afspraken te maken voorkom je dat er een familieruzie uitbreekt.

 1. Schulden

Het kan zijn dat een overledene in de schulden zit. Als erfgenaam kan je er dan voor kiezen om de nalatenschap te verwerpen. Let hier goed op, zeker als je twijfels hebt over de financiële situatie van de overledene.

 1. Spreken

Wie gaat er spreken tijdens de uitvaart? Stem dit goed op elkaar af. Bespreek ook met elkaar wat iedereen gaat zeggen. Zo voorkom je dat men elkaar herhaalt.

 1. Uitvaartverzorger

Uitvaartverzorger nemen veel zorgen uit handen. Wees kieskeuring en zoek online naar beoordelingen.

 1. Verzekeringen

Zoek uit welke verzekeringen de overledene had. Bel ze op om te controleren wat allemaal gedekt is en welke je moet opzeggen.

 1. Huurder

Als de hoofdhuurder overlijd, dan wordt de echtgenoot of medehuurder automatisch de hoofdhuurder. De huur kan de gewoon doorgaan.

4 thoughts on “10 Tips voor een goede uitvaart

 1. Bedankt voor deze handige uitvaarttips. Het is inderdaad een goed idee van tevoren duidelijk af te spreken wie gaat spreken en wanneer wie gaat spreken. Ik heb veel familieleden die goed kunnen spreken, dus dat is voor ons een belangrijk punt.

 2. Het is handig om dit soort tips nog even na te kunnen lezen. Bij het overlijden van een dierbare komt veel kijken. Ik kan me voorstellen dat je het een en ander over het hoofd ziet. Gelukkig neemt een uitvaartverzorger veel van deze taken voor zijn of haar rekening.

Geef een reactie