10 Tips om een vijver aan te leggen

Het aanleggen van een vijver vergt meer dan je zou denken. Een gat graven, folie erin en draaien maar, is dit nog wel de manier van werken? Tien tips van Vijverbenodigdheden om een goede vijver aan te leggen.

Op een verjaardag wordt er nog wel eens gemakkelijk over gedaan. Een vijver? Die heb je toch zo aangelegd! Het aanleggen van een vijver gaat echter veel dieper dan het maken van een gat en klaar is kees.

Terwijl jij aan de slag gaat met het maken van een gat, zul je merken dat er over veel dingen goed moet worden nagedacht. Uiteindelijk zullen veel hobbyisten beamen dat de tweede vijver vaak beter is dan de eerste keer dat ze een vijver hebben gemaakt. Een vijver zou je naar ons idee nooit moeten maken in een opwelling.

In ons artikel krijg je 10 handige tips om goed van start te gaan met het maken van een vijver!

Tip 1: Maak de vijver in een gedeelte van de tuin waar ook de zon schijnt

Deze tip is essentieel wanneer je op een eenvoudige manier een vijver wil gaan starten. De zon zorgt voor een gezonde groei van bijvoorbeeld de waterplanten in je vijver. Wanneer de vijver minstens 5 uur op een dag de zon te zien krijgt zul je zien dat het zuurstofgehalte veel beter op peil kan worden gehouden dan bij een vijver waar het zonlicht ver te zoeken is.

Tip 2: Maak een vijver niet te ondiep

Het is leuk om een vijver met een diepte te maken van ongeveer 50 centimeter. Houd bij het maken van een zogenaamde spiegelvijver wel rekening dat het leven in de vijver een stuk moeilijker is. Een ideale vijver is namelijk zo 80 tot 100 centimeter diep. Goed genoeg om goudvissen en andere vijvervissen de ruimte te geven om bij gevaar en in de winter de diepte op te zoeken en zo genoeg bescherming te krijgen.

Tip 3: Maak een vijver niet te klein

Een vijver kan in ons opzicht ook te klein worden gemaakt. De meest ideale maat naar ons idee is een vijver van 10000 liter. Een vijver kan zo een goed biologisch evenwicht ontwikkelen en planten en vissen kunnen voldoende groeien. Bij een kleine vijver (2500 liter of kleiner) zullen er altijd keuzes moeten worden gemaakt om een goede biotoop te behouden.

Tip 4: Kies vijverfolie met het oog op duurzaamheid

Zoals we in het begin vertelden, maak je een vijver niet zomaar. Een vijver maak je om er jaren plezier van te hebben. De keuze van het gebruiken van een vijverfolie is dan essentieel. Op de markt zijn er verschillende kwaliteiten vijverfolie en rubberfolie waardoor het soms prijstechnisch voordelig is om een goedkopere variant te kiezen. Let bij de aanschaf erg op de verwachte levensduur en bezuinig niet op de aanschaf van een vijverfolie.

Tip 5: Koop niet zomaar een vijverfilter of vijverpomp maar laat je informeren

Steeds meer tuincentrums waren de specialisten weg aan het halen op de vijverafdeling en hoopten dat je zelf een filter zou kiezen. Laat je juist informeren door bijvoorbeeld een specialist van een webwinkel en koop niet zomaar een filter of een vijverpomp. Voor elke situatie adviseer ik je namelijk een andere pomp of filter.

Tip 6: Breng voldoende planten aan

Geen enkele vijver kan zonder een goede biotoop. Uiteraard zijn koivijvers hele andere soorten systemen gewend maar bij het een siervijver adviseren we je een genoeg zuurstofplanten te gebruiken. Vijverplanten zorgen een betere waterkwaliteit en planten zoals vederkruid of waterpest kunnen zelfs algen voorkomen.

Tip 7: Koop geen vervuilende vissen in de startfase

Het kopen van vissen is eigenlijk zo gebeurd. Hier een mooie koi vis gezien en daar weer een prachtige albino steur. Je kunt binnen hele snelle tijd een tal van vissen hebben en ze in je vijver plaatsen. Kies vissen met zorg uit en plaats niet elke vis zomaar bij elkaar. Wij adviseren je om te beginnen met vissen die weinig vervuiling geven zoals goudwindes, shubunkins etc.

Tip 8: Helder water is niet altijd gezond water

Helder water is één van de mooiste dingen bij een vijver. Echter een groene vijver kan gezonder zijn dan degene met het heldere water. In een vijver bevinden zich diverse biologische processen die je zonder dat je eigenlijk verder kijkt het verkeerde beeld kunnen geven. Test daarom je vijverwater regelmatig op de juiste pH waarde en meet de hoeveelheid ammoniak en nitriet in je vijver (deze laatste twee zijn bij een hoge hoeveelheid dodelijk voor al het leven in je vijver).

Tip 9: Voer vissen kwalitatief beter voer

Natuurlijk weten we dat het houden van vissen kosten met zich meebrengt. Het voeren van vissen kan al voor € 0,50 cent per kg tot aan 15 euro per kg. Natuurlijk weten we dat voer van 15 euro per kg erg extreem is maar het voer voor de laagste prijs brengt ook de nodige problemen met zich mee. Dit voer is er op gericht om vissen bijvoorbeeld zo hard mogelijk te laten groeien of is het juist voer waar vissen helemaal niks aan hebben. Voeren brengt ook afval met zich mee en lagere kwaliteit voer kan zorgen voor problemen met de waterkwaliteit.

Tip 10: Onderhoud je vijver en heb fun!

Een vijver onderhouden moet zeker gebeuren! Net als dat je de wc regelmatig schoonmaakt is het belangrijk om het vijverfilter goed schoon te houden. Uiteraard niet met een chemisch middel maar spoel het af en toe is schoon. Het verwijderen van slib op de bodem en het verversen van het water zal ook zorgen voor een betere waterkwaliteit.

Al met al een diverse hobby die wel de aandacht vraagt. Maar met een klein beetje aandacht en de juiste tips heb je snel een pareltje in je tuin!

One thought on “10 Tips om een vijver aan te leggen

  1. Leuke tips! Kort geleden heb ik een vakantiehuis met een prachtige tuin gekocht en ik wil daar een vijver hebben. Helaas heb ik geen tijd om die zelf aan te leggen, maar ik zal controleren dat alles goed gedaan is. Ook wist ik niet dat het vijverwater regelmatig op de juiste pH waarde en andere normen getest moet worden, ik zal dat doen! Bedankt voor het advies 🙂

Geef een reactie