10 tips om de perfecte brievenbus te kiezen

Onder een brievenbus wordt alles in en om het huis verstaan waar de postbode jouw post in kan afleveren. Dit kan dus gewoon de gleuf in jouw buitendeur zijn maar ook een losstaande bak waar de bezorger de post in deponeert. Er zijn meerdere redenen waarom je een losse brievenbus wilt kopen. Het kan zijn omdat jouw hond de post aan flarden scheurt als ze op de deurmat valt of omdat je het gewoon mooi vindt staan. Maar je kan ook de verplichting hebben om een brievenbus aan de weg te hebben. Dit heeft te maken met de maximale afstand die de postbode mag lopen vanaf de weg naar jouw brievenbus. Ga je een brievenbus kopen? Dan gaat dat helemaal lukken als je deze tien tips even doorleest:

1. Brievenbus in de deur of niet?

Een brievenbus mag niet verder dan 10 meter van de openbare weg af zijn. Is jouw huis dus verder weg gelegen, dan ben je verplicht een postbus neer te zetten of op te hangen die wel binnen die afstand van de weg staat. De postbode moet zonder belemmeringen bij deze plek kunnen komen om in de brievenbus post te kunnen afleveren.

2. Wat voor gleuf of bak mag?

Brievenbuspost ontvangen in een leuk ontworpen bak is natuurlijk leuk, maar er zijn regels. Er moet een klep op zitten of een gleuf in de bus. Dit kan zowel aan de voorkant als op de bovenkant

3. Afmetingen

Een losse bak als brievenbus moet minstens 35 cm lang, 25 cm breed en 10 cm hoog zijn. Een gleuf moet minstens 25 cm lang en 3,2 cm breed zijn. Wil je post kunnen bewaren in deze bus, dan moet de inwendige ruimte waar de post in kan liggen minimaal een breedte hebben van 27 cm.

4. Plaats een nummer

Op de bus of in de nabijheid ervan moet duidelijk zichtbaar zijn welke brievenbuspost hier afgeleverd kan worden. Plak bijvoorbeeld een nummer op de brievenbus of bevestig het nummer op je huis als de gleuf in de deur zit.

5. Let op de hoogte

De postbode mag niet steeds moeten bukken of klimmen om bij de brievenbus te komen. De wettelijke regeling is dat de hoogte tussen 1 en 1,5 meter moet zijn. Hierbij gaat het om de opening die de postbezorger gebruikt. Er zijn nog wel eventuele uitzonderingen, maar je mag absoluut niet lager dan 0,6 meter gaan en ook niet hoger dan 1,8 meter.

6. Kleurgebruik en vorm

Een brievenbus kopen betekent ook een kleur kiezen voor jouw aanwinst. Er mag veel, maar er is één uitzondering. Je mag geen verwarring creëren door een voorwerp te gebruiken wat lijkt op een voor het publiek bestemde brievenbus zoals de vroeger bekende rode PTT bus.

7. Voor de hond

Heb je een hond die de post verscheurt maar wil je niet naar buiten hoeven om je post op te halen? Dan kan je bijvoorbeeld ook een houten bak achter de gleuf in de deur hangen. Hierin valt dan de post zodat de hond er niet bij kan. Let hierbij ook op de juiste afmetingen, zodat de postbesteller er wel alle post in kwijt kan!

8.Veiligheid voor alles

Er is wettelijk bepaald dat de bezorger niet verwond mag raken bij gebruik van jouw postbus. Dus let op scherpe voorwerpen of splinters. Overigens zijn er ook aanvallende honden én katten die snel even de hand met de post of krant aanvallen … Let op: jij blijft verantwoordelijk! Zorg er dan gewoon voor dat de gleuf in de deur dicht gaat en er een bak buiten hangt. Of hang een postbak achter de gleuf!

9.De afstand van de bus tot aan huis

Je mag zelf bepalen hoe ver je zelf gaat lopen naar je brievenbus, logisch natuurlijk. Maar het moet wel duidelijk zijn bij welk huis het hoort. Dit is uiteraard goed op te vangen door een nummer en/of naam te plaatsen op de brievenbus.

10. Uitzonderingen

De verplichting qua afstand geldt overigens niet voor mensen die in flats wonen of bijvoorbeeld op een recreatieterrein. Meestal zijn de brievenbussen dan bij elkaar aangebracht. Bij een flat hoeft de afstand dan niet minder te zijn dan tien meter, mits deze brievenbussen zich wel groepsgewijs in de buurt van de trap of lift bevinden. Bij een recreatieterrein kan het zo zijn dat een beheerder de post in ontvangst neemt. Zo niet, dan zal de brievenbus zich bij de ingang van het park moeten bevinden. Bij andere gebouwen, bijvoorbeeld kantoorpanden, moet de postbode zijn post dicht bij de ingang kwijt kunnen.

Geef een reactie