10 tips om een decoupeerzaag te gebruiken

Decoupeerzaag

Wil je graag een decoupeerzaag gebruiken, maar weet je niet goed hoe dit moet? Lees dan eens dit blogbericht die maar liefst 10 tips geeft om een decoupeerzaag te gebruiken. Veel beginners gaan vaak de fout in doordat ze niet goed weten wat er allemaal mogelijk is met een decoupeerzaag. Dat je met een decoupeerzaag kunt zagen is wel duidelijk, maar wat kun je er verder nog mee? Vragen die niet bij iedere klusser bekent zijn. Alle 10 tips kunnen antwoord geven op een vraag waar jij misschien wel mee te maken hebt.

Decoupeerzaag gebruiken tips

Hieronder zien je 10 tips staan die voor jou relevant kunnen zijn.

  1. Onderhoud: het onderhouden van je decoupeerzaag is erg belangrijk. Dit verhoogt niet alleen de duurzaamheid, maar behoudt ook de kwaliteit voor de lange termijn.
  2. Hulpmiddelen: het gebruiken van hulpmiddelen tijdens het zagen kunnen werkzaamheden vergemakkelijken. Neem bijvoorbeeld een geleiderail of parallelgeleider.
  3. zaagblad wisselen: wissel tijdig je zaagblad om te voorkomen dat je teveel kracht zet op de decoupeerzaagmachine. Een stomp zaagblad kan ervoor zorgen dat de machine teveel energie moet leveren om dezelfde zaagsnelheid te behalen.
  4. Veiligheid: voor langdurige werkzaamheden is het verstandig om gehoorbescherming te dragen. Ook kan een veiligheidsbril handig zijn wanneer je hout of aluminium zaagt. Wees zuinig op je ogen!
  5. Snelheid: alle materialen hebben zo hun eigenschappen. Het is belangrijk om de juiste zaagsnelheid te hanteren tijdens het zagen. Dit kan vaak met een scrol knop met een 6 tal standen.
  6. Stofopvang: om stofvrij te werken kun je gebruik maken van een stofzak of externe stofzuiger. Wanneer je een microfilter gebruikt kun je zelfs fijnstof opvangen wat schadelijk is voor de gezondheid.
  7. 2 accu’s: wanneer je een accu decoupeerzaag hebt is het verstandig om twee accu’s aan te schaffen. Tijdens het werken kun je de ene opladen terwijl je de andere gebruikt.
  8. Pendelstand: om extra scherpe bochten te zagen is het verstandig om de pendelstand te gebruiken. Hiermee voorkom je dat het zaagje te warm wordt of losschiet.
  9. verstekzagen: het is mogelijk om met een decoupeerzaag verstek te zagen. Deze instelling kun je vaak aan de onderkant van de decoupeerzaag doen door middel van 2 inbusboutjes.
  10. zichtbare zaaglijn: sommige decoupeerzaagmachines bieden de mogelijkheid om stof weg te blazen voor de zaaglijn. Deze functie kan handig zijn om meer zicht te hebben op het zaagoppervlakte.

Geef een reactie