10 Tips voor het installeren van mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie installeren is één van de beste dingen die je kunt doen aan de gezondheid van je woning. Vieze stofjes en schimmels worden hierdoor uit de lucht gefilterd en de temperatuur in de woning is behaaglijker. In deze blog noem ik 10 tips voor het uitkiezen en installeren van mechanische ventilatie, zodat je zeker weet dat je de juiste ventilatie uitkiest en maximaal plezier en rendement haalt uit je nieuw geïnstalleerde ventilatie.

De ruimte

Een ventilatiesysteem ventileert bepaalde ruimtes in uw woning of bedrijfspand. Zorg ervoor dat het ventilatiesysteem zo aangesloten wordt dat het de meest vervuilende ruimtes het beste ventileert. Dit kun je doen door meer ventilatieventielen te plaatsen in deze ruimtes.

Ventilatieroosters

Mechanische ventilatie heeft als grote voordeel dat het grote apparaat niet in dezelfde ruimte hoeft te staan als de ruimte die geventileerd dient te worden. Door middel van ventilatieroosters kun je ervoor zorgen dat de luchtstroom wordt gereguleerd.

Natuurlijke ventilatie

Naast uiteinde van ventilatiesystemen kunnen ventilatieroosters ook goed gebruikt worden ten behoeve van natuurlijke ventilatie. Het verschil met het openzetten van ramen is dat dit soort ventilatieroosters vanuit één plaats gereguleerd kunnen worden. Met als grote voordeel natuurlijk dat je niet constant alle ramen apart open hoeft te zetten. Daarnaast zorgen ventilatieroosters ervoor dat de er geen regen in de ruimte kan komen en kan je dit soort systemen dag en nacht open laten staan.

Grote van de te ventileren ruimte

Ventilatiesystemen kies je voor het grootste gedeelte op basis van de te ventileren ruimte. Het is belangrijk dat je niet een te groot ventilatiesysteem koopt wanneer dit helemaal niet nodig is. Kijk naar de capaciteit van de verschillende ventilatiesystemen op de markt. Wanneer je een te groot ventilatiesysteem koopt voor de te ventileren ruimte, kan dit zorgen voor onnodig veel geluidsvervuiling en kun je nooit helemaal gebruik maken van het ventilatiesysteem.

Design van de woning

Laten we eerlijk wezen ventilatiesystemen zijn niet mooi en het is belangrijk om bij de aanschaf van ventilatie te kijken naar het design van je woning. Je hebt met veel zorg en moeite het design van je woning uitgekozen en dan wil je dat natuurlijk niet verpesten met zo een lelijk ventilatiesysteem. Ventilatiesystemen kun je echter prima verstoppen door het mechanische deel bijvoorbeeld op het dak te zetten met behulp van dakventilatoren.

Verwarmen

Veel mensen denken bij ventilatie alleen aan het verkoelen van de ruimte. Mechanische ventilatie kan echter ook goed gebruikt worden voor het verwarmen van de ruimte. Geïnteresseerd, kijk dan ook eens naar WTW.

Kleine verwarmers

Wanneer je gebruik wilt maken van het verwarmen van ruimtes, maar niet opgescheept wilt zitten met een enorme mechanische ventilatie, kun je het beste kiezen voor woonhuisventilatoren. Deze units zijn speciaal ontwikkeld voor woonhuizen en kleine bedrijfspanden. Het voordeel van deze kleine units is dat ze een stuk minder geluid maken, energie verbruiken en bovendien een stuk kleiner zijn. Dit zorgt ervoor dat je dit type unit gemakkelijker kunt verbergen.

Geen obstakels

Ventilatie blaast constant lucht uit het apparaat. Om ervoor te zorgen dat de ventilatie optimaal werkt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er zich geen obstakels voor de ventilatie bevinden. Dit zorgt er namelijk voor dat het ventilatiesysteem zijn koele lucht niet goed kwijt kan en daarnaast minder efficiënt lucht in het apparaat kan zuigen.

Brandveiligheid

Ventilatiesystemen zijn constant werkende elektrische systemen die gebruik maken van zowel koele, als warme lucht. Ventilatiesystemen kunnen hierdoor ook prima ingezet worden als brandbeveiliging. Door middel van de installatie van brandkleppen, kan brand namelijk in bepaalde ruimtes worden ingesloten, waardoor de kans dat de rook en brand overslaat naar andere ruimtes veel kleiner wordt.

Schakel de hulp in van een specialist

Wanneer je er na al deze tips toch nog niet helemaal uitkomt, adviseer ik om de hulp in te schakelen van een specialist. Zij kunnen vaak heel precies berekenen welk type ventilatie optimaal werkt voor jouw situatie.

Geef een reactie