10 Tips om te besparen op je zorgverzekering

Iedere maand betaal je je premie voor je zorgverzekering. In combinatie met een aanvullende verzekering kan dit vaak oplopen tot meer dan 100 euro per maand, een flink bedrag dus. Er zijn echter genoeg mogelijkheden om zo efficiënt mogelijk met deze kosten om te gaan. Wij zetten tien tips voor je op een rij.

1. Zorg dat je niet oververzekerd bent

Kan het zijn dat jij een zorgverzekering of een aanvullende verzekering hebt gekozen, die niet bij je past? Dat is jammer, want dat brengt extra kosten met zich mee. Bijvoorbeeld, waarom verzekerd zijn voor orthodontie als je een perfect gebit hebt?

2. Vergelijk verschillende aanbieders

Vergelijk verschillende zorgverzekeraars met elkaar. De basisverzekering is inhoudelijk overal gelijk, maar de prijs kan variëren. Met goed vergelijken kun je dus vele euro’s besparen.

3. Verhoog je vrijwillig eigen risico.

Als je je vrijwillig eigen risico verhoogt, krijg je korting op je basisverzekering. Schat van te voren goed in of je veel zorgkosten verwacht te maken dat jaar. Als je weinig zorgkosten verwacht, kan dit dus interessant zijn.

4. Betaal je jaarpremie in één keer

Een zorgverzekeraar geeft je vaak enkele procenten korting als je er voor kiest om je premie voor het hele jaar in een keer af te lossen. Dit kan je een mooie korting opleveren.

5. Sluit je aan bij een collectief

Door je aan te sluiten bij een collectief krijg je vaak collectiviteitskorting op je premie. Er zijn meerdere collectieven in Nederland waar je je bij aan kan sluiten. Grote kans dat je dit ook via je werkgever kan doen.

6. Vraag zorgtoeslag aan

Sommige mensen hebben recht op zorgtoeslag. Je ontvangt dan maandelijks een bedrag op je bankrekening waar je een deel van je zorgpremie mee kunt betalen. Bij de Belastingdienst kun je navragen of je hier recht op hebt.

7. Wees niet dubbel verzekerd

Sommige verzekeringen dekken dezelfde kosten. Heb jij bijvoorbeeld een reisverzekering? Zowel je reisverzekering als je zorgverzekering dekken spoedeisende hulp in het buitenland. Dit hoeft natuurlijk niet via beiden.

8. Laat kleine ingrepen waar nodig door huisarts doen

Sommige ingrepen kun je zowel bij een huisarts als in het ziekenhuis laten doen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld bloed laten prikken. Doe je dit in het ziekenhuis, betaal je eigen risico. Laat je het door een huisarts doen, is dat niet van toepassing.

9. Haal het maximale uit je zorgverzekering

Heb jij een aanvullende verzekering? Bekijk dan goed wat deze verzekering dekt. Zo kun je wellicht dit jaar nog een nieuwe bril uitkiezen of naar de fysiotherapeut gaat, terwijl de zorgverzekeraar dat vergoedt.

10. Bekijk je polis ieder jaar opnieuw

Bekijk ieder jaar wat de inhoud van jouw polis is, of dit nog bij je past en of je wellicht een andere polis of andere zorgverzekeraar beter bij je past. Zo voorkom je dat je niet goed verzekerd bent.

Bron: Poliskompas.nl

Geef een reactie