10 Tips om een kleine tuin in te richten

Met de zomer in aantocht is het weer tijd om je tuin tot een heerlijk verblijf te maken. Helaas beschikt niet iedereen over een lekkere grote leeftuin. Wist je namelijk dat 1 miljoen nederlanders alleen een balkon of dakterras hebben en geen tuin? Heb jij ook alleen een balkon of kleine tuin en zou je deze willen opleuken, en wel zo dat hij niet kleiner lijkt? Met de tien tips uit dit blog weet jij precies hoe je je tuin of balkon efficiënt, sfeervol én groots kunt inrichten!

  1. Maak gebruik van verschillende hoogtes om meer dimensie in je tuin te krijgen.

Bij een kleine tuin kun je heel leuk spelen met verschillende hoogtes. Maak bijvoorbeeld het zitstuk van verhoogde vlonderplanken. Zo creëer je spanning en diepte in de tuin.

  1. Gebruik grote tegels

Je tuin lijkt rustiger en ruimer als je kiest voor grote tegels. Je hebt minder voegen en dus minder drukte, waardoor je tuin optisch groter lijkt.

  1. Speel met de breedte of diepte van je tuin

Veel tips zitten in het optisch groter maken van je tuin. Heb je een brede, maar korte tuin? Richt je tuin dan zo in dat je lijnen hebt van links naar rechts. Leg bijvoorbeeld de vlonderplanken in de breedte. Bij een lange smalle tuin dan weer andersom.

  1. Verticaal tuinieren – ook voor op je balkon!

Met een wat kleinere oppervlakte kun je natuurlijk wel de hoogte in. Klimplanten zoals klimop, kamperfoelie, passieflora en een druif gaan mooi de hoogte in. Daarnaast zijn bomen een goed idee, ook al lijkt het van niet! Wanneer je een boom plaatst, breekt dit het zicht, waardoor je een ruimtelijker gevoel krijgt. Het hebben van een boom in een stadstuin heeft daarnaast nog een voordeel: het ritselen van de blaadjes maakt dat de geluiden van het verkeer naar de achtergrond verdwijnen.

  1. Een kleine vijver voor een spiegelend effect

In huis plaatsen veel mensen een spiegel voor het ruimer laten lijken voor een kamer. Dit kun je ook in de tuin doen met vijvers! Door het spiegelende oppervlakte wordt er een dimensie aan je tuin toegevoegd.

  1. Zoek tuinmeubilair uit met dubbelfuncties

Een tuinbankje met opbergruimte, een pergola met daaraan een schommel. Bespaart ruimte, dubbel zo veel plezier!

  1. Geen tuinstoelen maar bankjes onder de tafel

Leuk voor als je kids hebt: een tuinbankje neemt minder ruimte in dan verschillende stoelen naast elkaar.

  1. Grote tuinpotten in plaats van vele kleine plantjes

Hoe leuk is het als je een paar grote en kleurige tuinpotten hebt staan in plaats van een heleboel kleintjes? Veel kleintjes geven net als de tegels een rommelig effect waardoor je tuin kleiner oogt.

  1. Maak gebruik van 1 kleurenpalet om je tuin tot een oase van rust te maken

Veel verschillende kleuren in je tuin of balkon zien er vrolijk uit, maar zorgen er tegelijkertijd ook voor dat je tuin of balkon onrustig worden. Je kunt beter kiezen voor meerdere kleuren binnen het zelfde kleurenpalet, bijvoorbeeld meerdere kleuren blauw of groen.

  1. Berg de items op die je weinig gebruikt

Zoals in voorgaande tips terug is gekomen: less is more. Zo ook met de gebruiksitems die je in je tuin of op je balkon hebt staan. Wanneer je potjes, gereedschap of andere items voorlopig niet gebruikt, kun je ze beter ergens anders opbergen. Bijvoorbeeld in een kleine opslagruimte in de buurt. Dit hoeft geen grote ruimte te zijn. Bij allsafe huur je ruimtes al vanaf 1m3 waar zo al je klein tuingereedschap en losse tuinspullen in past! Zo zorg je ervoor dat je zowel buiten als binnen alles netjes en ruim houdt. Heb je daarnaast bijvoorbeeld een bbq die je liever niet in de regen laat staan? Dan kun je een grotere ruimte huren.

Allsafe

Geef een reactie