10 tips om verstandig te beleggen

Al jarenlang is de spaarrente aan het dalen bij de bank. Hierdoor is het niet meer aantrekkelijk om je geld op een spaarrekening te zetten. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om te gaan beleggen. Daarom hier 10 tips om verstandig te beleggen.

Tip 1: Geef niet meer geld uit dan je hebt

Het eerste advies wat professionele beleggers altijd geven aan beginners. Zorg ervoor dat je jezelf niet in de schulden werkt om te beginnen met beleggen. Want als je het goed doet dan maak je winst. Maar het kan ook zijn dat je de inzet verliest. Wanneer je dan ook nog een lening hebt openstaan, kun je dit financieel niet trekken.

Tip 2: Zoek de juiste broker

Een broker kan je helpen bij het aankopen en verkopen van onder andere aandelen en obligaties. Zo is er altijd een expert die over je schouders meekijkt. Jij blijft zelf ten aller tijden aan het roer.

Tip 3: Neem voldoende educatie aan

Een veel gemaakte fout door beginnende beleggers. Beginnen zonder enige kennis van zaken zorgt er vrijwel zeker voor dat je avontuur in beleggen gaat mislukken.

Tip 4: Verwed niet al je geld op één paard

Het codewoord bij beleggen is spreiden. Dit betekend dat je niet al je geld op één onderneming moet zetten. Wanneer deze éne ondernemen een duikvlucht neemt. Betekend dit dat je aandelen niks meer waard zijn.

Tip 5: Probeer eerst met nepgeld

Er zijn tegenwoordig vele apps waarbij je kunt handelen in aandelen, opties en obligaties. Het is dan ook mogelijk om te “spelen” voor nepgeld. Hierdoor krijg je al wel de ervaring, maar kost het niet je spaarrekening wanneer het mislukt.

Tip 6: Pas op met derivaten

Derivaten zijn erg onvoorspelbare beleggingen. Kleine bedragen kunnen snel groeien. Maar hoge bedragen kunnen snel krimpen. Vaak wordt hierbij gewerkt met hefbomen. Je koopt voor 10 euro ruim 100 euro aan aandelen. Dit betekend dat jouw bedrag 10x sneller groeit en krimpt dan dat de aandelenmarkt doet.

Tip 7: Durf het te laten rusten

Beleggen kost tijd. Wanneer je gisteren 100 aandelen hebt gekocht van bedrijf A, wil niet niet betekenen dat het morgen 10% meer waard is. Kijk daarom regelmatig, maar laat het geen obsessie worden door ieder uur te gaan kijken. Hetgeen waar jij mee in bent gestapt heeft niet voldoende invloed op de volledige marktwerking.

Tip 8: Cryptocurrencie

Vrij nieuw op de markt zijn cryptocurrencies. Verschillende brokers geven de mogelijkheid om hier in te handelen. Hierbij geldt hetzelfde als bij aandelen en obligaties. Alleen zijn ze minder voorspelbaar. Inmiddels bestaan er al meer dan 1700 verschillende soorten cryptocurrencies. De bekendste in dit verhaal is de Bitcoin, maar ook minder bekende zoals de Gulden of Digibyte zijn munten waar je in kunt investeren.

Tip 9: Vergelijk de kosten

Waar je bij de ene online broker ruim 960 euro aan transactiekosten maakt. Kan dit bij een andere broker voor slechts 24,60 euro. Bekijk de voordelen daarom goed van een duurdere en ook een goedkopere broker. Soms heeft een duurdere broker meer voordelen. Mede doordat deze meer expertise en kennis kan hebben, of het aanbieden van cursussen voor hun leden.

Tip 10: Verhuis niet zomaar van broker.

Wanneer je dan eindelijk je broker hebt gevonden maak je hier je portefeuille aan. Wanneer je er dan achterkomt dat bij een ander je misschien 100 euro per maand kunt besparen, moet je bekijken of dit het waard is. Want soms wil overstappen veel tijd en geld kosten.

Op de website van broker24.nl is een uitgebreide uitleg over wat beleggen allemaal inhoudt. Hierdoor kun jij als beginnende belegger in een duidelijk overzicht zien waar je allemaal rekening mee moet houden. Deze tien tips geven al een kleine inkijk in het wereldje van beleggen.

Geef een reactie