10 tips om buiten te spelen

We hebben het vroeger allemaal gedaan: buitenspelen. Maar de meeste kinderen van nu vinden buitenspelen een stuk minder aantrekkelijk of weten niet wat ze kunnen doen. Ook wij zelf gaan minder naar buiten. Hieronder lees je 10 tips om buiten te spelen: voor kinderen en om zelf aan mee te doen.

Tip 1: speeltuin

Bijna overal is er wel een speeltuin te vinden, zeker in een buurt waar veel kinderen komen. Midden in een woonwijk zijn vaak kleinere speeltuinen, maar in sommige plaatsen zijn er grote speeltuinen net buiten de stad/het dorp. Zoek eens op of dat bij jou ook zo is! Een keer naar een andere (grote) speeltuin is natuurlijk een leuk uitstapje.

Tip 2: speurtocht

Zet van tevoren een speurtocht uit en laat je kind op onderzoek uitgaan. Verstop aan het eind van de speurtocht een leuke verrassing voor extra veel plezier!

Tip 3: verstoppertje

Wie kent het niet? Verstoppertje. Verstoppertje is een stuk leuker als er veel mensen aan meedoen. Roep de buurt bij elkaar en verstoppen maar!

Tip 4: pannakooi

Een pannakooi is leuk voor jong en oud. Bij de pannakooi gaat het vooral om de techniek, je moet de bal door de benen van de ander spelen en vervolgens scoren. Een pannakooi is de uitstekende plek om samen buiten te zijn.  

Tip 5: trampoline

Ook de trampoline doet het goed bij zowel jong als oud. Wie vindt het nou niet heerlijk om zo hoog te springen als je kan? Daarnaast zijn kinderen actief bezig, dus komen ze ook wel aan hun beweging.

Tip 6: kinderboerderij

Toegegeven, het valt misschien niet helemaal in de categorie buitenspelen, maar het is wel buiten. De meeste kinderen (en volwassenen) vinden een uitstapje naar de kinderboerderij geweldig. Geitjes aaien of kippen voeren: het kan allemaal. Veel kinderboerderijen hebben ook een speeltuin, twee vliegen in 1 klap dus!

Tip 7: watergevecht

De tip voor tijdens een warme zomerdag: een watergevecht. Maak een voorraad waterballonen, vul een paar emmers met water en pak de waterpistolen erbij. Ook dit is echt niet alleen leuk voor kinderen, dus laat je lekker gaan.  

Tip 8: ‘werken’ in de tuin

Uiteraard is het niet zo’n goed idee om je kind tegels te laten leggen, maar de meeste (jongere) kinderen vinden het geweldig om te helpen in de tuin. Laat ze zelf de plantjes water geven of wat onkruid weghalen. Tip: laat eerst wel zien wat het onkruid is en wat niet weggehaald moet worden, voor je bloemenperk eruit wordt gehaald.  

Tip 9: zandbak

Een zandkasteel bouwen of een racebaan aanleggen in het zand. In de zandbak kunnen kinderen zelf bedenken wat ze willen maken. Een uitstekende plek om creatief bezig te gaan dus!

Tip 10: badminton

Misschien iets geschikter voor wat oudere kinderen, maar het mag zeker niet vergeten worden: badminton. Als je het op de camping doet, waarom dan niet in de achtertuin (of een veldje in de buurt)?

Geef een reactie