10 Tips om een schuurmachine te gebruiken

Wanneer je van plan bent om een schuurmachine te gebruiken dan kunnen een paar tips vast goed van pas komen. Een schuurmachine gebruiken is nou eenmaal niet zonder risico en daarom is het verstandig om eerst wat kennis op te doen. In dit geval krijg je 10 handige tips welke het schuren met schuurmachines niet alleen eenvoudiger zullen maken, maar ook nog eens veiliger. Daarom hieronder de tips voor klussers welke met een schuurmachine willen gaan werken.

Tips voor schuurmachine gebruik

Schuurmachines optimaal gebruiken? Bekijk dan eens onderstaande tips:

  1. Welk schuurpapier gebruiken?: schuurpapier bestaat naast papier uit scherpe en harde korrels. Door het schuurpapier over een bepaald oppervlak te bewegen zal er materiaal worden verwijderd. Zoals je misschien al weet kun je schuurpapier kopen in verschillende grofheden (P-waarde). Hoe hoger het getal hoe fijner het schuurpapier.
  2. Waar kun je het beste schuren?: wanneer je gaat schuren zal er stof vrijkomen. Daarom is het verstandig om buiten of in een goed geventileerde ruimte te gaan schuren.
  3. Stof opvangen: de meeste schuurmachines hebben wel mogelijkheden tot stofafzuiging. Het stof wordt vaak opgevangen in een stofzak of –bak.
  4. Externe stofzuiger: naast een stofzak of –bak kun je ook een externe stofzuiger gebruiken. Deze heeft meer vermogen, waardoor er nog meer stof kan worden opgevangen.
  5. Stofkap en veiligheidsbril: wanneer je veilig wilt werken mag een stofkap en veiligheidsbril zeker niet ontbreken. Hiermee voorkom je namelijk dat je stof inademend of in de ogen krijgt.
  6. Gehoorbescherming: naast bovengenoemde veiligheidsmiddelen is het vaak ook verstandig om gehoorbescherming te dragen. Schuurmachines maken namelijk nogal veel lawaai.
  7. Schuurmachine vasthouden: schuurmachines kun je zowel met één hand als met twee handen vasthouden. Bij grote schuurmachines wordt het aangeraden om de machine met twee handen te bedienen.
  8. Schuurmachine met snoer: wanneer je schuurmachine werkt op netspanning zal deze over een kabel of snoer beschikken. Het is belangrijk om deze kabel of snoer naast je te houden en dus niet tussen je benen.
  9. Werkplek opruimen: na het schuren is het belangrijk om je werkplek op te ruimen. Wanneer je een volgende keer weer wilt schuren zal je geen hinder ondervinden van niet opgeruimd materiaal.
  10. Schuurmachine opbergen: om de levensduur van je schuurmachine te verlengen is het belangrijk om deze goed en tevens veilig op te bergen. Dit kan bijvoorbeeld in een gereedschapskoffer.

Geef een reactie