10 Tips om beter te boekhouden

Iedereen die een eigen onderneming start zal er mee te maken krijgen de administratie en boekhouding. Er is geen manier om eraan te ontsnappen. Men kan het uitbesteden aan een boekhouder maar alsnog is de ondernemer verantwoordelijk uiteindelijk. Helaas voor veel startende ondernemers is te duur om boekhouding uit handen te geven. Om die reden tien tips om je op weg te helpen.

1. Excel boekhouding is prima voor kleine projecten

Juist, Excel de spreadsheet software die zo een beetje op elke PC of laptop staat kan prima dienen voor boekhouding mits de onderneming klein is.

2. Begin niet vanaf nul dankzij boekhoud sjablonen voor Excel

Voor Nederlandse ondernemers zijn er meerdere sjablonen die Excel alvast voor je inrichten als het ware, zodat je enige handvatten hebt. Een van onze favoriete sjablonen is: website.

3. Grotere meer serieuze ondernemingen gaan gebaat bij specialistische software

Omdat Excel te klein is zeg maar voor ondernemingen met veel klanten. Fouten gaan erin sluipen met vervelende gevolgen.

4. Test meerdere programma’s

Er zijn nu zoveel programma’s op de markt dat er voor iedereen wel een goede bij zit. Er is geen beste programma. Dit is voor iedereen anders. Daarom moet je zelf even rond snuffelen in de programma’s zelf.

5. Proef account proberen

Ga niet direct over tot aankoop. Probeer eerst eens een paar programma’s door proef account. Bij e-boekhouden mag je bijv. dik een jaar gratis proberen voor je tot betaling overgaat.

6. Start met voorgeselecteerde programma’s

Ja je moet dus meerdere programma’s proberen maar er zijn er zo een 100+ op de NL markt alleen al. Start met een top vijf voorgeselecteerd door een boekhouder professional (URL).

7. Doe zoveel mogelijk zelf

Dankzij dit soort programma’s is er veel automatie en is boekhouden geen rocket science meer. Je kunt het prima zelf doen. En dit bespaart dure boekhouder uren.

8. Raadpleeg support

Al deze programma’s hebben support. Hik je ergens tegenaan? Raadpleeg de support, daar zijn ze voor!

9. Maak gebruik van de cloud functionaliteit van de moderne programma’s

Dit maakt het leven een stuk makkelijker. Denk aan back-ups in de cloud. Heeft vele levens gered.

10. Deadlines zijn deadlines

Ja het leven is veel makkelijker met deze programma’s maar alsnog de deadlines van de Belastingdienst zijn niet om overtreden te worden. Zorg dus dat je altijd op tijd bent met je aangifte!

Geef een reactie