10 Tips om je auto goed te onderhouden

Ieder jaar schaffen duizenden mensen een ”nieuwe” auto aan. Dit betreft in de meeste gevallen een auto van de zaak of een goede tweedehandse auto, maar hoe onderhoud je je auto en zorg je voor een langere levensduur, zodat je er extra lang plezier van kunt hebben?

Onderhoud uitbesteden

Steeds meer autobezitters kiezen ervoor om zelf hun auto te onderhouden. Dit is ten zeerste af te raden, zeker bij splinternieuwe auto’s. Het laten onderhouden van een auto brengt enkele handige voordelen met zich mee, ook al betaal je vaak een stuk meer dan wanneer je zelf de auto zou onderhouden. Zo houd de gemiddelde autogarage en/of merk zelf bij wanneer je auto een kleine beurt of grote beurt nodig heeft. Dit doet men door middel van een geautomatiseerd computersysteem dat op basis van kenteken, aankoopdatum je automatisch op de hoogte houd wanneer je auto weer eens nodig nagekeken moet worden. Uiteraard staat hier een bedrag voor tegenover, maar dat weegt niet op tegen het enorme voordeel dat je hebt als je het uitbesteed.

Onderhoudsboekje

Wanneer je zelf de beschikking hebt over auto gereedschap en handig bent, dan is zelf het onderhoud doen voor jou een koud kunstje. Toch vergeten veel autobezitters hun onderhoudsboekje te onderhouden, waardoor eventuele verkoop van de auto moeilijker is dan gedacht. Nieuwe eigenaren willen immers bewijs zien wat er aan de auto is gedaan en in welke conditie de auto zich bevind. Zorg dus altijd voor een net bijgewerkt onderhoudsboekje. Dit voorkomt in de toekomst problemen.

Verzeker de auto

Kleine sterretjes of barstjes in de voorruit van een auto zijn een van de meest voorkomende schades aan auto’s. Toch weten veel mensen niet dat dit een hele dure reparatie is aan een auto. Gelukkig bestaan er hiervoor verzekeringen die zich speciaal richten op dit soort schades die je later weer kunt indienen bij een bedrijf als bijvoorbeeld Autotaalglas en ook een Kwik-fit. Houd er tevens rekening mee dat als je hier niet voor verzekerd bent en je toch aanspraak wilt maken op een soort van aansprakelijkheid, dat dit niet door iedere verzekeraar wordt geaccepteerd. Wees verstandig en dek jezelf dus goed in met een stevige verzekering om problemen te voorkomen en de waarde van je auto ook in tact te houden.

Peilen

Je leert het bij je eerste autorijles; Meet het oliepeil van de auto. Toch vergeet het merendeel van de mensen met een rijbewijs na enige tijd om dit te blijven doen. Het oliepeil dient altijd voor iedere rit te worden gecontroleerd. Als je met een te laag oliepeil komt te zitten zijn de kosten namelijk erg hoog en de gevolgen voor je auto zijn ook niet mals.

APK

Naast de grote en kleine beurt is er ook nog de APK. De APK dient jaarlijks of tweejaarlijks te worden uitgevoerd. Een specialist zal je auto inspecteren en controleren op gebreken en of de auto in de juiste conditie is om goedgekeurd te worden. Enkele basisinspecties die men uitvoert zijn onder andere een controle van de remmen en het oliepeil. Zonder geldige APK is een verzekeraar niet verplicht je uit te betalen bij schade. Zorg dus dat dit altijd op orde is.

Interieur

Nu we het over de gehele auto hebben gehad is het nu de beurt aan de binnenkant van de auto. Je hebt net een prachtige BMW gekocht met ontzettend comfortabele lederen stoelen, maar het is wel de bedoeling dat je deze zelf in optimale conditie houd. Dit doet een garage namelijk niet voor je of alleen bij het uitvoeren van een beurt en dat is ook niet elke week.

Om de lederen bekleding een juiste behandeling te geven is het raadzaam om contact op te nemen met het merk zelf. Dit omdat ieder merk gebruik maakt van een apart soort leder en het niet zo hoeft te zijn dat de reinigingsspray van de Volvo ook werkt voor je BMW en vice versa.

Antivries

Nu de winter weer voor de deur staat vliegen de antivries en ontdooiers de deur uit bij de plaatselijke winkels. Iedereen begrijpt dat je ervoor moet zorgen dat je de auto goed vult met antivries om bevriezing te voorkomen. Twijfel je of je auto de antivriesvloeistof opneemt, dan is een antivriestester een ideaal hulpstuk.

Houd de spanning erin

Autobanden dienen een optimale druk te hebben voor een optimale wegligging en verbruik van brandstof. Wanneer een autoband te zacht is zul je meer benzine verbruiken dan het gemiddelde. Je kunt je autobanden testen door even met je auto naar het benzinestation te rijden. De meeste bekende stations hebben de beschikking over een eigen bandenmeter waar je zeer nauwkeurig kunt bekijken hoe je banden ervoor staan. Heb je deze niet in de buurt, dan is een bandenspanningsmeter een zeer handig hulpstuk. Dit hulpmiddel doet exact hetzelfde als diegene bij het benzinestation.

Plaatselijke garagisten

Het klinkt misschien sneu, maar veel autobezitters hebben geen flauw idee wat een auto daadwerkelijk kost aan onderhoud en laten zich vaak zomaar wat aanpraten door een garagist en/of automonteur. Vooral plaatselijke garagisten kunnen natuurlijk vragen wat ze willen. Zorg er dus altijd voor dat je iemand bij je hebt die verstand van zaken heeft en ook enige kennis heeft van de financiële kant van het verhaal.

Gebruik je verstand

Bovenstaande tips spreken eigenlijk voor zichzelf. Toch wil ik benadrukken dat wanneer je een grote aankoop doet zoals een personenauto je je verstand moet gebruiken. Vertrouw je de papieren niet? Of de historie van de auto? Denk er dan nog eens over na en koop de auto niet. Het is altijd aan te raden de auto te kopen met BOVAG-garantie als het gaat om een tweedehands auto. Onderhoud je auto goed en je zult er nog jarenlang plezier aan beleven!

One thought on “10 Tips om je auto goed te onderhouden

  1. Het oliepeil van een auto controleren is ook hetgeen wat ik van mijn instructeur heb geleerd op mijn eerste rijles. Daarnaast helpt mijn man mij er meestal aan herinneren. Het kan funest zijn voor de motor wanneer deze niet genoeg smerig heeft. Heb het vaker in mijn omgeving gehoord.

Geef een reactie