10 Tips bij het kiezen van een VVE – beheerder

Een goede VVE – beheerder is uitermate belangrijk. Of het nu gaat om flats, bedrijven, een winkelcentrum of een bedrijvencomplex of zorginstelling, goed beheer is noodzakelijk. Op iedere plaats waarbinnen één gebouw of complex meerdere eigenaren dienen te overleggen of te beslissen over het dagelijks beheer van een gebouw of het opstellen van een gemeenschappelijk huishoudelijk reglement voor deze gebouwen, is een goede VVE – beheerder onontbeerlijk. Maar hoe kies je nu als vereniging of als groep van eigenaren van onroerend goed de beste VVE – beheerder? Wij zochten het even voor je uit en zetten deze 10 tips even voor jou op een rij.

10 Tips voor VVE – beheer

  1.  Wij beginnen met een meer dan waarschijnlijk niet zo’n gebruikelijke tip: in plaats van een beheerder te zoeken, kun je ook zelf voor het VVE beheer instaan. Wat je zelf doet, doe je beter zegt het spreekwoord. In de praktijk willen we deze tip alleen maar aanraden voor het beheer van eenheden van minder dan 10 flats of ruimtes binnen een complex of gebouw. Zeker bij schaalvergroting blijft een professioneel VVE – beheerder een noodzaak.
  2. Hou de vergaderingen van de eigenaren efficiënt. VVE – beheer betekent dat er vergaderd zal moeten worden. Vele eigenaren zien daar tegenop. Als vergaderen tot een minimum herleid kan worden en er gestructureerd gewerkt wordt, zal de efficiëntie groeien en zal dit tot minder ergernissen leiden.
  3. Zorg voor duidelijkheid binnen het VVE – beheer. Zorg ervoor dat iedereen weet wie de VVE – beheerder is en waarvoor hij of zij staat. Zo weten de eigenaren bij wie en voor welke onderwerpen ze terecht kunnen.
  4. Stel een duidelijk huishoudelijk reglement op. Zo weten alle partijen waaraan ze zich moeten houden binnen en buiten de gebouwen.
  5. Maak voldoende ruimte voor vragen. Zorg dat het VVE beheer Amsterdam goed bereikbaar is. VVE – beheer betekent niet alleen voldoen aan verplichtingen, maar ook het verzekeren van de rechten van de eigenaars.
  6. Zorg ervoor dat het VVE – Beheer staat voor deskundigheid. Zorg ervoor dat je zowel kennis, attitude en vaardigheden in huis hebt om eigenaars te kunnen helpen.
  7. Maak duidelijke afspraken over gemeenschappelijke ruimten. Wie zorgt er voor wat? Zorg voor eenheid naar buiten toe, ook wanneer het bijvoorbeeld gaat over het uitzicht van de buitenmuren of de aankleding van een gemeenschappelijke gang.
  8. Bewaak de veiligheid van de bewoners en gebruikers van een gebouw. Zorg daarom ervoor dat een gebouw goed toegankelijk is en dat er geen gevaren ontstaan door bijvoorbeeld te weinig in te zetten op brandveiligheid.
  9. Doe actief aan inbraakpreventie. Dit kun je doen op verschillende manieren. We denken hierbij aan alarmsystemen, maar ook aan het zich aansluiten bij initiatieven van de overheid en de plaatselijke politie zoals buurt Whatsappen.
  10. Last but not least! Zorg ervoor dat de servicekosten draagbaar blijven voor alle deelnemende partijen.

Geef een reactie